
Farm to Table Mallorca – z pola na stół czyli obiad na farmie w sekretnym miejscu w sercu gór Tramuntana
Nasze wrażenia
Farm to Table Mallorca – na samą myśl o tym miejscu cieknie nam ślinka. Jest to nasze ostatnie najciekawsze odkrycie lata spędzonego na bogatej wyspie jaką jest Majorka. Bogatej nie tylko w oszałamiającą przyrodę ale ludzi, którzy tworzą projekty z jednej strony idące z duchem czasu a z drugiej powracające do korzeni wiejskiego życia na farmie. Co ciekawe, twórcy Farm to Table, Jędrzej i Gosia, pochodzą z Polski a przez ostatnie lata podróżowali po świecie, mieszkali w różnych krajach, smakowali wszystkiego co związane z jedzeniem. Ich ostatnim przystankiem było San Francisco, skąd przeprowadzili się na Majorkę. Gosia pracowała tam jako specjalista IT, a Jędrzej pracował w takich restauracjach jak Mister Jius*, Commis* oraz przy projektach street foodowych i pop-upach. Teraz realizują swój własny projekt, sekretnych kolacji na farmie w sercu gór Tramuntana, gdzie częścią wyjątkowego doświadczenia jest choćby to, że goście muszą dojść 15 minut na piechotę aby odnaleźć tą magiczną kryjówkę. Oczywiście jest opcja podwózki ale widoki są oszałamiające, więc polecamy spacer, oczywiście wszystko zależy od temperatury jaka panuje i kondycji dzieciaków (jeśli macie).
Na miejscu panuje niezwykły klimat, przyjacielskich relacji, na luzie, gdzie przy wejściu czekają na Was różnorodne trunki, w tle leci doba nuta a oko może nacieszyć się oszałamiającymi widokami na morze, pobliskie miasteczko i same góry.
Farm to Table to nie jest zwykły obiad w restauracji a całe doświadczenie, kucharz przedstawia swój zespół, poznajemy tajniki przygotowanych potraw, siadamy przy dużym, wiejskim stole i delektujemy się świeżymi potrawami prosto z pola. Tu wypiekany jest świeży chleb, jajka pochodzą od szczęśliwych kur a potrawy przygotowywane są tylko z lokalnych, świeżych składników, głównie z własnej farmy.
Tu wszystkie zmysły się wyostrzają, rozmowy nie mają końca a do domu wracasz pełen inspiracji.



Moce natury:
- Góry Tramuntana
- Farma


W jakim klimacie?
- Sekretna kryjówka, gdzie karmią ludzie z pasją
- Autentyczne jedzenie prosto z farmy na stół
- Poczucie wspólnoty przy dużym, wiejskim stole
- W sercu gór Tramuntana, na wysokości z oszałamiającymi widokami
- Współczesny ruch “sustainable farming” w połączeniu z tradycją lokalnych zajazdów





Dla kogo to miejsce?
- Dla ceniących kuchnię na bazie świeżych składników prosto z farmy
- Dla poszukujących nietuzinkowych miejsc na rodzinny obiad
- Dla świadomych podróżników żyjących w zgodzie z naturą
- Dla ceniących zaciszne miejsca z nieziemskimi widokami
- Dla kulinarnych smakoszy, dla których dobre jedzenie to podstawa udanej podróży
Czego warto doświadczyć wg Slowspotter?
- Spacer w sercu gór Tramuntana z malowniczymi widokami
- Świeżo wypiekany chleb domowej roboty
- Pyszny obiad i rozmowy przy dużym stole
- Odwiedzenie zwierząt na farmie
- Zakupy na wynos czyli chleb, jajka i warzywa z farmy
- Chill out, tańce, relaks, sangria z widokiem na morze i góry



A co dla ekologii?
- 0 km food, sustainable farming
- wspieranie lokalnej ekonomii
- naturalne tworzywa w wystroju wnętrz


Spodobał Ci się artykuł?