Fattoria la Vialla – rodzinna eko-farma i winnica w sercu Toskanii z pysznym slow food’em
Nasze wrażenia
Toskania! Miejsce na ziemi, w którym absolutnie jesteśmy zakochani. Głównie za sprawą zachwycających krajobrazów wiejskiej sielanki, pysznego jedzenia, w połączeniu z średniowiecznymi miasteczkami, winnicami i dolce far niente.
Wracając z Włoch, naszym dopiero co zakupionym kamperem, nie omieszkaliśmy zajechać po lokalne zakupy wina, oliwy i sera dla całej rodziny. Przy użyciu aplikacji Park4night znaleźliśmy w okolicy Fattoria la Vialla, jak się później okazało jedną z najbardziej popularnych i najlepszych eko-farm i winnic w całym regionie Toskanii.
Fattoria la Vialla to rodzinne miejsce, stworzone w duchu zrównoważonego rozwoju, z szacunkiem dla przyrody i otaczającej natury. Tu na 1400 hektarach, w pobliżu miasteczka Arezzo w rejonie Chianti znajduje się winnica i eko-farma, na której uprawiane są warzywa i owoce z najlepszą dbałością o ziemię. Do tego na miejscu znajduje się restauracja, w której możecie zobaczyć na własne oczy jak kucharki przygotowują makaron, który za chwilę kelnerzy podają gościom. W połączeniu z otaczającym wiejskim krajobrazem, słońcem, klimatyczną atmosferą tworzy idealne miejsce na włoski obiad w stylu ‘al fresco’. Drewniane stoły, z obrusami w kratę, unoszący się w powietrzu gwar żywych rozmów grup przyjaciół, stodoła z degustacją wina, obiad z produktów prosto z farmy sprawia, że poczujecie tu autentyczny toskański klimat.
Z ogromnych plusów jest fakt, że można tu przyjechać kamperem i nawet w gratisie przenocować tu jedną noc. My niestety nie mieliśmy tyle czasu, gdyż zajechaliśmy spontanicznie tylko po zakupy ale jestesmy pewni, ze wrócimy tu we wrześniu podczas naszej dłuższej podróży kamperem. Musimy spróbować tej włoskiej kuchni pod chmurką, to była bajeczna sceneria.
Na miejscu znajduje się sklepik, w którym zakupicie lokalne produkty typu ser, przetwory, jajka, oliwa, wino a jeśli planujecie większe zakupy wina, to w stodole odbywa się darmowa degustacja.
Koszt butelki 1l eko-oliwy to 11,5 euro (smakuje wybornie, nie ma się nijak do smaku oliwy, którą znacie z supermarketu). Pyszne i ekologiczne wino kupicie już od 5 euro.
Moce natury:
- Malownicze wzgórza
- Eko-farma z gajem oliwnym
- Łąki i ścieżki spacerowe
W jakim klimacie?
- Dolce far niente
- Wiejska sielanka
- Dzikie stoły z widokiem
- Żywe rozmowy w połączeniu z zacisznym miejscem
- Autentyczny włoski klimat
Dla kogo to miejsce?
- Dla ceniących kuchnię na bazie świeżych składników prosto z farmy
- Dla miłośników wina i pysznej oliwy
- Dla poszukiwaczy miejsca na rodzinny obiad z malowniczymi widokami
- Dla świadomych podróżników, doceniających jakość lokalnych produktów
- Dla poszukiwaczy autentycznego klimatu Toskanii
- Dla ceniących dopracowane miejsca z wyjątkową atmosferą
Czego warto doświadczyć wg Slowspotter?
- Obiad pod chmurką w malowniczej scenerii
- Degustacja ekologicznego wina w stodole
- Obserwowanie kucharek na żywo przygotowujących posiłki
- Przejażdżka meleksem po eko-farmie i rozmowy z pracownikami
- Próbowanie oliwy, sera i lokalnych specjałów
- Toskania na wynos – czyli udane zakupy
A co dla ekologii?
- wspieranie lokalnej ekonomii
- naturalne tworzywa w wystroju wnętrz
- Ekologiczna uprawa roślin
- Ekologiczna produkcja wina, oliwy i innych produktów
- Restauracja “0 km food” czyli z pola na stół
Spodobał Ci się artykuł?