Agroturystyka Warmia Łan Sztuk Slowspotter Agrto

5 kultowych agroturystyk na Warmii i Mazurach okiem Slowspotter

Na myśl o wiośnie, pierwszych warzywach z ogrodu, zieleni bijącej po oczach, bujaniu na hamaku w ogródku przenosimy się do Krainy Tysiąca Jezior, gdzie tradycyjnie wybieramy się na road trip, aby podziwiać budzącą się do życia przyrodę.
Nie możemy również doczekać się tego czasu, gdy odwiedzamy na Warmii i Mazurach nasze ulubione o tej porze roku lokalne miejsca. Wtedy większość czasu spędzamy na dworze, w ogrodach, w których smakujemy sielskiego życia i dań prosto z pola.
Nasze lokalne podróże nie mogą się obyć bez niespiesznych spacerów po lesie, wokół jezior, których na Warmii i Mazurach jest ponad tysiąc.

Kwasne Jablko Agroturystyka Warmia Slowspotter Hamak

Jeśli marzycie o takiej wiejskiej sielance, zdrowym i pysznym jedzeniu, malinach prosto z krzaka, ogromnej przestrzeni do biegania czy szukania skarbów przyrody, to mamy dla Was propozycje. Zebraliśmy w jednym miejscu nasze ulubione warmińsko-mazurskie agroturystyki – siedliska na Warmii i Mazurach, w pobliżu Olsztyna – stolicy Krainy Tysiąca Jezior.

 To, co je wyróżnia, to fakt, że są kameralne, ale z mnóstwem zielonej przestrzeni, a na miejscu Gospodarze rozpieszczają swoich gości zdrową i pyszną kuchnią. Do tego unikalna atmosfera, przyroda, która zagląda w okna, a Wy wrócicie wypoczęci,  z głowami pełnymi inspiracji podróżniczych, kulinarnych, ale i takich życiowych. 

Łan Sztuk agroturystyka na Warmii Slowspotter

1. Letnia Kuchnia – oaza spokoju dla świadomych podróżników położona na skraju lasu, nad stawami, gdzie karmią ludzie z pasją

Miejsce: Ekosiedlisko, 4 pokoje oraz 1 domek Warmiak dla 2 osób bądź rodziny 2 + 1 

Lokalizacja: Barczewko, w otulinie lasu, nad dwoma stawami, 15 km od Olsztyna

Kuchnia: wegetariańska, na bazie lokalnych składników, inspirowana podróżami, z domieszką kuchni polskiej. Śniadania i obiadokolacje wliczone w cenę pobytu. 

Tu stare, dobre powiedzenie, że to ludzie tworzą klimat miejsca, potwierdza się w 100%. Letnia Kuchnia to spełnienie marzenia Gospodarzy – Eli i Davida, polsko-francuskiej pary, która po wielu latach podróży postanowiła osiedlić się na Warmii.

Siedlisko Letnia Kuchnia Slowspotter Gospodarze Na Miejscu
Letnia Kuchnia
fot. Letnia Kuchnia

Na skraju lasu stworzyli pełną soczystej zieleni przestrzeń, której sercem jest letnia kuchnia, gdzie w powietrzu unosi się zapach świeżo wypiekanego chleba, a klimatu dopełniają inspirujące rozmowy przy dużym stole. 

Warto dodać, że Gospodarze, zanim znaleźli swoje miejsce na ziemi na Warmii, dużo podróżowali po świecie, zbierali inspiracje kulinarne, jak i doświadczenie eko-turystyki, które zamienili w praktykę. Ich filozofią jest tworzyć miejsce, zużywając przy tym mniej, a jednocześnie zachęcając innych do świadomych podróży, z szacunkiem dla naszej planety. Dlatego w Letniej Kuchni Ela i David wykorzystują do gotowania składniki z przydomowego ekologicznego ogródka typu permakultura, z lasu oraz od lokalnych dostawców. W agroturystyce wykorzystują przedmioty i meble, którym dają drugie życie. Planują również stworzenie biblioteki ekologicznych nasion, którymi mogliby dzielić się z innymi, a w dłuższej perspektywie mają zamiar być samowystarczalni. W Slowspotter wspieramy i cenimy tego typu inicjatywy i miejsca, które nie są nastawione tylko na czysty zysk, ale starają się działać w sposób zrównoważony. 

Siedlisko Letnia Kuchnia Slowspotter Gospodarze
Siedlisko Letnia Kuchnia Slowspotter W Ciazy

Nie znam osoby, która odwiedziwszy to miejsce, nie zachwyciłaby się urokiem otaczającej je przyrody czy smakiem potraw, które wychodzą z ręki Eli – zawsze świeżo i sezonowo. Do tego leniwe poranki przy pysznej kawie od Bless Coffee Roasters – lokalnej palarni z Olsztyna. Wrażenia gości mówią same za siebie:

„Letnia kuchnia to nie miejsce na przedszkolne gołąbki i nudne schabowe. To raj dla niejedzących mięsa i poszukiwaczy dobrego smaku. Dania mają tu charakter i światowy posmak. Ela i David zasługują na 10 gwiazdek za wysiłek i serce włożone w gotowanie, pomysłowość i wstawanie o poranku, aby zdobyć świeże warzywa na obiad! Przez ostanie lata zwiedziłem wiele miejsc na Warmii i Mazurach, ale nigdzie nie karmiono tak różnorodnie i smacznie”.

Fot.letnia Kuchnia Slow Food
Fot. Letnia Kuchnia
Siedlisko Letnia Kuchnia Slowspotter Agroturystyka

Jeśli chodzi o przestrzeń, znajdziecie tu mnóstwo kącików i zakamarków do leniuchowania czy nadrobienia zaległości czytelniczych – hamak, ławeczka nad stawem, taras w każdym pokoju oraz domku czy dedykowana biblioteka dla gości. Tu można oderwać głowę od codziennych obowiązków, wyciszyć się przy rechocie żab bądź oglądając o poranku zwierzęta przychodzące do wodopoju. Miejsce położone jest w sercu dzikiej przyrody, bez sąsiadujących budynków, w otoczeniu lasu. Jeśli mielibyście ochotę na aktywność, w okolicy znajduje się jezioro Wadąg, na którym można żeglować, możecie wybrać się na wycieczkę rowerową bądź spacer po lesie.
Ela i David mają synka Ernesta i 3 urocze psiaki, my byliśmy zauroczeni dobrą energią ich całej rodziny, miejscem, przyrodą, kuchnią. Czuliśmy się jak w odwiedzinach u dobrych znajomych. Z pewnością jest to miejsce dla osób, które w podróżach szukają czegoś więcej – inspiracji, relacji, wyjątkowej atmosfery.

Fot.letnia Kuchnia Hamak
Fot. Letnia Kuchnia
Siedlisko Letnia Kuchnia Slowspotter Biblioteka

2. Dom Gościnny Stara Szkoła – kameralna przystań dla smakoszy zabytkowych wnętrz i zdrowej kuchni

Miejsce: 5 pokoi, obok sauna i sala do ćwiczeń.  

Lokalizacja: Wysoka Wieś, Wzgórza Dylewskie

Kuchnia: vegan, wege, mięsna. Inspirowana kuchnią francuską, z regionalnych składników. Śniadanie w cenie pobytu, obiadokolacja płatna dodatkowo. 

W pieczołowicie odrestaurowanym budynku starej szkoły pruskiej z 1893 r. Państwo Tracz prowadzą swoją klimatyczną przystań od 15 lat. Można rzec, że są pionierami ekologicznych gospodarstw agroturystycznych w Polsce.

Slowspotter Dg Stara Szkola Lot Ptaka

Miejsce to polecił nam znajomy z Warmii, zachwalając mistrzowską kuchnię – świeżą, sezonową, na bazie składników prosto z pola bądź od lokalnych rolników. Sercem Starej Szkoły niewątpliwie jest kuchnia, w której przy dużym stole gromadzą się goście i napełniają brzuchy pysznościami, a głowy inspirującymi rozmowami.

Na stole zawsze lądują świeżo wypiekane bułeczki, smarowidła własnej roboty, w tym masło, ser od lokalnych dostawców, przetwory domowej roboty, a w sezonie świeże warzywa i zioła. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujecie smaku pomidora prosto z pola, prawdziwego masła czy sera, to ciężko będzie znaleźć podobny smak na sklepowych półkach. Warto przyjechać do Starej Szkoły dla samej kuchni. Menu jest nieprzewidywalne, powstaje z tego, co jest aktualnie dostępne, dojrzałe i najlepsze. Mogą to być lokalne ryby, dania z jagnięciny bądź inne smaki inspirowane kulinarnymi podróżami Państwa Traczów. Niektórzy z Was mogą mieć to szczęście i skosztować dań spod ręki córki właścicieli – jako pierwsza Polka ukończyła ona Instytut Paula Bocuse’a w Lyonie. Poczujecie, że kunszt potraw przechodzi na jeszcze wyższy poziom kulinarnej finezji.

Stara Szkoła Wysoka Wieś Slow Food Slowspotter

Lokalizacja miejsca, Wzgórza Dylewskie, to malownicze, pięknie pofalowane tereny, przypominające nam Toskanię. W niedalekiej okolicy znajdziecie Górę Dylewską, jeziora, trochę dalej Kanał Elbląski na spływy kajakowe. Zaraz obok domu jest las, w którym na hamaku możecie zatopić się z ulubioną książką bądź wyruszyć na rowery. Na deszczowe dni Państwo Tracz przygotowali saunę, wspólne miejsce z kominkiem oraz pokaźną biblioteką filmową. Docenią to miejsce również miłośnicy jogi, porannej medytacji – z myślą o nich przewidziano tu nawet specjalną salę do ćwiczeń.

Stara Szkoła Wzgórza Dylewskie Slowspotter

Państwo Tracz sprawiają, że panuje tu ciepła i swobodna atmosfera otwartych relacji, zawsze ktoś zaprosi na herbatkę, porozmawia, podpowie pomysły na codzienne wycieczki. Takie miejsca lubimy najbardziej – autentyczne, z wyjątkowym klimatem.

Cenimy również Gospodarzy za stworzenie miejsca w harmonii z naturą, za proekologiczne podejście, zarówno w kuchni, jak i w technologii niezbędnej do funkcjonowania domu. Rzadko się o tym wspomina, a to tak ważne, aby inspirować innych do podróżowania świadomego, z szacunkiem dla naszej przyrody.

Stara Szokla Wysoka Wies Slowspotter Slow Food Stol

Zobacz relację video z naszego pobytu

3. Kwaśne Jabłko – z pola na stół, czyli eko-siedlisko, którego sercem jest manufaktura cydru i ekofarma

Miejsce: Eko-siedlisko, 5 pokoi oraz 1 apartament, odrestaurowany ceglany budynek według tradycyjnej architektury, z nowoczesnym twistem. W sezonie dostępna restauracja Niwa.

Lokalizacja: Włodowo, położone pośród warmińskich lasów i łąk, niedaleko jeziora i leśnego SPA, 35 km od Olsztyna

Kuchnia: z pola na stół – inspirowana słoneczną Italią i nie tylko; w opcji vegan, wege, mięsnej. Śniadanie w cenie, lunch i obiadokolacja płatne dodatkowo.

Gdy 3 lata temu zawitaliśmy do Kwaśnego Jabłka po raz pierwszy, poczuliśmy się jak w odwiedzinach u dobrych znajomych na wsi.
W progu powitała nas z uśmiechem Ewa – Pani Gospodyni, podbiegły do nas lokalne psiaki, a inni goście szybko nawiązali z nami kontakt. Od razu poczuliśmy klimat serdecznych relacji i otwartości na innych, czyli to, czego sami poszukujemy w swoich wyprawach.

Kwaśne Jabłko Ekologiczne Siedlisko na Warmii

Sercem całego siedliska jest manufaktura wytwarzająca wytrawny cydr naturalny, który rozsławił to miejsce na całą Polskę. Nic dziwnego – jeśli raz spróbujecie tego wyśmienitego trunku, już nigdy nie będziecie mogli się napić zwykłego cydru z supermarketu. Musimy przyznać, że dużym odkryciem było dla nas to, że smak cydru jest bardziej wytrawny, a to, co do tej pory cydrem nazywaliśmy, to był słodki napój bez wyraźnego smaku.

Oprócz tego znajduje się tu ekofarma z warzywami, zbożem, a przede wszystkim sadem jabłoniowym, gdzie nawet goście z zewnątrz mogą przyjść, wygodnie usiąść pod jabłonką na leżakach lub przy stoliku i wypróbować menu dnia w restauracji Niwa. Restauracja czynna jest w okresie letnim (od maja do września), goście siedliska natomiast mogą przez cały rok skosztować pysznej kuchni na miejscu. 

Kwaśne Jabłko Agroturystyka Warmia produkcja cydru
Slowspotter Restauracja Niwa Kontenery
Slowspotter Gdzie Zjesc Na Warmii Niwa Z Dziecmi Zdrowo Pole

Pachnie tu świeżo wypiekanym chlebem, mieloną kawą i potrawami z najciekawszych przepisów Kwaśnego Jabłka. Długie śniadania to w siedlisku podstawa, więc są one bogate i różnorodne, w większości z lokalnych składników. Oprócz tego możecie zamówić lunch i obiadokolację, które przeniosą Was myślami do słonecznej Italii bądź pozwolą odkryć polską tradycyjną kuchnię na nowo.

Slowspotter Gdzie Zjesc Na Warmii Niwa Malinki2
Kwasne Jablko Ekologiczna Agroturystyka Warmia Slowspotter
Kwaśne Jabłko Ekologiczne Siedlisko na Warmii

Dla nas niesamowite jest to, że w szczerym polu, z dala od zgiełku miasta, w otoczeniu lasów i łąk znajduje się miejsce tak dopieszczone pod każdym względem – piękne ceglane wnętrza, klimatycznie zagospodarowane podwórko z hamakami, leżaczkami i podwórkowym barem, wyśmienite jedzenie. Do tego luksus wsi, czyli spokój, cisza i roztaczająca się wokół przyroda.

Nic dziwnego, że wszyscy wręcz polują na wolne terminy tutaj, gdyż Kwaśne Jabłko zwykle ma pełne obłożenie. Cenimy tę miejscówkę za pasję w działaniu, za wspieranie lokalnej ekonomii, za tworzenie nowatorskich pomysłów, które pokazują Polskę i naszą wieś w nowoczesnym wydaniu. Z takich miejsc wracasz nie tylko z pełnym brzuchem, ale przede wszystkim pełen inspiracji.

Jeśli lubicie też aktywną formę spędzania czasu, to w okolicy znajduje się wiele jezior, do których dojedziecie rowerem lub samochodem, a dla poszukiwaczy relaksu zaraz obok sąsiedzi przygotowali klimatyczne leśne SPA.

Z ciekawostek: Gospodarze stworzyli własny sklep internetowy Urodzaj.pl, z którego możemy zamówić produkty lokalne, jak i produkty własne z ekofarmy Kwaśnego Jabłka. Dzięki temu możemy na co dzień zdrowo się odżywiać i wracać wspomnieniem do tych niesamowitych smaków.

Kwaśne Jabłko Ekologiczne Siedlisko na Warmii
Slowspotter Sok Warmiak Niwa Kwasne Cydr

Zobacz relację video z naszego pobytu

4. Łan Sztuk – połączenie wakacji u babci z klimatem artystycznej bohemy

Miejsce: 2 pokoje – apartamenty, dom letniskowy na 8 osób. Piknikowe Pole – możliwość organizacji eventów dla gości z zewnątrz, pole dla kamperów

Lokalizacja: Stare Kawkowo, wśród warmińskich lasów i łąk.

Kuchnia: vegan, wege. Wyżywienie dodatkowo płatne.

Łan Sztuk Warmia Dzikie Dzieci Slowspotter

5. Modry Ganek – kameralna agroturystyka w pobliżu Wzgórz Dylewskich z hipnotyzującym widokiem na konie

Miejsce: 2 pokoje – apartamenty (max. 7 osób), domek na drzewie dla dorosłych

Lokalizacja: Wzgórza Dylewskie, Mazury Zachodnie, Kalwa

Kuchnia: vegan, wege. Śniadania w cenie noclegu. Obiadokolacja dodatkowo płatna.

Modry Ganek kameralna agroturystyka w pobliżu Wzgórz Dylewskich
Podaj dalej :)

Spodobał Ci się artykuł?
Slowspotter

Subiektywny przewodnik o podróżach w duchu slow travel. Rodzinnie wyruszamy w świat niespiesznych podróży, aby odnaleźć klimatyczne miejsca, w których czas wolniej płynie oraz historie, które inspirują do świadomego życia. W podróżach stawiamy na bliskość natury, świadomy wypoczynek, zdrową, lokalną kuchnię i wspieranie lokalnych społeczności.

Zobacz również...

5 1 vote
Article Rating
Zaloguj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x